Nieuw marktrapport over explosieve groei van Regulatory Technology
4-min
Opiniestukken

Nieuw marktrapport over explosieve groei van Regulatory Technology

Gepubliceerd 2021-09-07
byHyarchis

Vandaag publiceren wij met trots ons nieuwste marktrapport ‘Regulatory Technology in de lift’. In het rapport zoomen we in op de impact van regulatory compliance en de steeds belangrijkere rol die regulatory technology hierin speelt.  Sinds de kredietcrisis van 2008 is de financiële sector overspoeld met nieuwe wet- en regelgeving om de poortwachtersrol van financiële instellingen te vergroten. Wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 750 instellingen die de activiteiten binnen de financiële dienstverlening reguleren. Dit heeft een enorme, maar dikwijls ongeziene, impact op de sector. Compliance met wet- en regelgeving is steeds minder een randvoorwaarde en wordt in toenemende mate een kerncompetentie voor financiële instellingen. Regulatory technology speelt hierbij een cruciale rol en Hyarchis kijkt naar de vijf belangrijkste trends in een zich snel ontwikkelend vakgebied.  

Iedereen vult weleens een anti-witwasformulier in, maar de impact hiervan voor de financiële sector blijft doorgaans onderbelicht. Naar schatting van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) werken in Nederland meer dan 8.000 bankmedewerkers aan de bestrijding van financiële criminaliteit. Dit betekent dat zo’n 20% van al het bankpersoneel in Nederland zich dagelijks stort op een lange reeks acroniemen zoals AML, KYC, CDD, Wwft, MiFID II en AIFMD. Ter vergelijking: dit is twee keer meer dan het aantal wijkagenten in Nederland.  

De wetten waarmee de financiële dienstverleners compliant proberen te zijn, richten zich hoofdzakelijk op risicobeheersing. Het gaat hierbij om het tegengaan van witwassen, terrorismefinanciering, identiteitscontrole, wettelijke rapportages, transactiemonitoring en compliance. Naast een forse investering in personele capaciteit besteden de Nederlandse banken jaarlijks meer dan een miljard euro aan de bestrijding van financiële criminaliteit. Het is dan ook begrijpelijk dat financiële dienstverleners op zoek zijn naar manieren om de operationele druk van regulatory compliance te verminderen. Regulatory technology, oftewel Regtech, speelt hierin een centrale rol.  

Regtech is een verzamelnaam voor een zeer diverse reeks technologieën die financiële dienstverleners helpen om te voldoen aan relevante wet- en regelgeving. Deze Regtechs kunnen voor wat betreft hun activiteiten grofweg worden onderverdeeld in vijf hoofdcategorieën. Dit zijn: transactiebeheer & transactiemonitoring, compliance & customer due diligence, fraudepreventie, identiteitsmanagement en regulatory reporting. De markt voor Regtech heeft in de laatste vijf jaar een indrukwekkende groei doorgemaakt. Waar Regtech in 2015 slechts een bescheiden 1 procent van het fintech-landschap vormde, is dit in 2021 al meer dan 8 procent. Hiermee behoort het tot de top-vijf van aandachtsgebieden binnen het fintech-ecosysteem in Nederland. Wereldwijd wordt de omvang van de Regtech-markt ingeschat op zo’n $ 6 miljard en de verwachting is dat dit onder druk van nieuwe wet- en regelgeving zal doorgroeien naar $ 33 miljard in 2025. De rol van regulatory technology wordt in de komende jaren kortom enkel groter.  

In ons nieuwe marktrapport zoomen we in op de vijf belangrijkste trends in het samenspel tussen regulatory compliance en regulatory technology. Hierbij laten we zien hoe regulatory compliance zich van een afterthought kan ontwikkelen tot een concurrentievoordeel.

Geschreven door
An image illustrating Hyarchis icon
Hyarchis
One Step Ahead

Meer interessante posts

Welcome to the team post (1)
2024-03-06blog
Remediation: de sluitsteen van een goed KYC-beleid

Remediation is de laatste van de drie grote bouwstenen van een goed KYC beleid....

Lees verder
Welcome to the team post (1)
2024-02-23blog
Identity wallets: mooie toekomstmuziek

De Europese Unie maakt zich zorgen over de toenemende macht van grote technologiebedrijven zoals Google, Apple en Amazon. En terecht:...

Lees verder
Final
2024-02-22blog
Monitoring: het hart van een goed Customer Due Diligence beleid

De Wwft verplicht financiële instellingen om klanten te onderwerpen aan een periodieke controle om het gedrag van klanten in de...

Lees verder

Wil je meer weten? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf één stap voor.

Contactinformatie