Continue klantscreening voor een gezond financieel ecosysteem - Hyarchis
Hyarchis-Data-Science Academy
Opiniestukken

Continue klantscreening voor een gezond financieel ecosysteem

Gepubliceerd 2022-11-24
byHyarchis

Als financieel dienstverlener is de start van het onboardingsproces één van de eerste contacten met je klant. Identificatie en verificatie aan de start van de klantrelatie zijn hiermee gewaarborgd, maar hoe zit het met de klantscreening? Om tijdens elke levensfase van de klant volledig up-to-date en compliant te werken, is continue monitoring essentieel.  

Financiële schade en reputatieschade voorkomen 

Klantscreening is namelijk ook ná de onboarding gewoon aan de orde. Wet- en regelgeving is altijd aan veranderingen onderhevig, waardoor je als financieel dienstverlener ook je processen moet aanpassen. Niet alleen in het bewaren en blurren van klantdata, maar ook in het uitvoeren van strengere controles bij je klanten. Door slimme software in te zetten, verklein je de kans op hiaten in je klantdossiers aanzienlijk en draag je bij aan gezond financieel ecosysteem.  

Los van het feit dat het fijn en nobel is om je klanten goed tot dienst te zijn, is het ook een vereiste van de toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Door je klanten te kennen kun je impactrijke integriteitsrisico’s voorkomen, zodat je geen financiële schade en imagoschade oploopt.  

Risk Management 2.0 

Bij Hyarchis zetten we twee monitor-producten in voor onze klanten, beide op basis van Kunstmatige Intelligentie: Risk screening en Customer Due Diligence. Door de foutmarge in je KYC-routine te verkleinen, bespaar je tijd en kosten.  

Risk screening 

Wat veelal wordt vergeten is dat een moeiteloze customer journey noodzakelijk is. Als klanten hun onboarding bij jou inzetten en er is teveel ‘gedoe’ in het proces, dan sluiten ze af en zoeken ze verder. Je hebt dus een vrij korte periode om ze binnen te halen. Naast eenvoud en duidelijkheid is ook controle een belangrijke factor.  

Door een risicoprofiel op te stellen en bij te houden voor je klanten, ben je in staat om in no time de rotte appels te verwijderen uit je klantenbestand. Geen ruimte voor witwassen, terrorismefinanciering of fraude binnen jouw organisatie.  

Customer Due Diligence 

Wil jij voorkomen dat je net als de Commerzbank een miljoenenboete krijgt, omdat je de PEP-status van je klanten niet analyseert? Dan is het zaak om een kwalitatief Customer Due Diligence proces te hanteren. Dankzij ons CDD-product is het mogelijk om een klantendatabase neer te zetten, die compleet en compliant is. Automatisch klantprofielen completeren met state-of-the-art software, dat is wat jou een voorsprong geeft op je concurrentie. 

Geschreven door
An image illustrating Hyarchis icon
Hyarchis
One Step Ahead

Meer interessante posts

Welcome to the team post (1)
2024-03-06blog
Remediation: de sluitsteen van een goed KYC-beleid

Remediation is de laatste van de drie grote bouwstenen van een goed KYC beleid....

Lees verder
Welcome to the team post (1)
2024-02-23blog
Identity wallets: mooie toekomstmuziek

De Europese Unie maakt zich zorgen over de toenemende macht van grote technologiebedrijven zoals Google, Apple en Amazon. En terecht:...

Lees verder
Final
2024-02-22blog
Monitoring: het hart van een goed Customer Due Diligence beleid

De Wwft verplicht financiële instellingen om klanten te onderwerpen aan een periodieke controle om het gedrag van klanten in de...

Lees verder

Wil je meer weten? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf één stap voor.

Contactinformatie